NOVO UPOZORENJE ZA GRAĐANE SRBIJE Pojavio se crni led – smrtonosna opasnost na ulicama, svi su ugroženi!

Sneg stvara poteškoće i vozačima u saobraćaju, a tokom vožnje u zimskom periodu ne suočavamo se samo sa snegom već i sa poledicom.

“Crni led” opasnost na putevima

Termin “crni led” se upotrebljava upravo za poledicu na putu koja je vozačima nevidljiva na prvi pogled jer se led izjednačava sa ostatkom puta. To je glazura koja se formira na putevima, trotoarima ili prilazima usled zamrzavanja kiše ili topljenja i ponovnog zamrzavanja snega, vode ili leda. “Crni led” je opasan upravo zato što ga je teško unapred otkriti.

Ukoliko se susretnete sa poledicom, prvo morate ostati smireni i ne reagovati ishitreno. Osnovno pravilo je da u tom momentu ne pritiskate kočnicu i držite ravno volan, kako bi što je moguće lakše prešli preko leda. Usporite tako što ćete skinuti nogu sa papučice gasa i prebaciti menjača u niži stepen prenosa, bez da pritiskate kočnicu. Poenta je da se što lakše pređe preko površine leda. Obično te površine nisu duže od 6 m. Ako primetite da vam zadnji trap automobila klizi levo desno napravite veoma blagi okret volana u istom pravcu. Ako pokušate da se s tim izborite okretanjem volana u suprotnom smeru od smera proklizavanja rizikujete da se auto zanese, otme kontroli i okrene.

 

Ukoliko prokliznete ili izgubite kontrolu nad autom, pokušajte da ostanete smireni. “Crni led” je često (ne uvek) neujednačeno gladak, pa će u nekom momentu vaše gume naići na otpor. Kočnicu i dalje upotrebljavajte minimalno, mada će u nekim momentima ona biti potrebna ako jako proklizavate. U tom slučaju, ako imate ABS, pritisnite kočnicu i auto će sam pumpati kočnice za vas dok proklizavate. Ako nemate ABS blago pumpajte kočnicu dok proklizavate. U oba slučaja, usmeravajte auto u pravcu u kom želite da ga okrenete.

Ako na kraju, auto ipak ide van puta pokušajte da ga usmerite tako da napravite što manju štetu. U idealnom slučaju usmerite ga u prazno polje, dvorište ili paperjast sneg. Naravno, možda nećete imati veliki izbor, ali makar pokušajte.

Stvari koje možete uraditi kako vas ne bi iznenadili ovakvi uslovi na putu

Vozite pažljivo i polako. Ne pokušavajte da ubrzavate dok vozite po ledenom vremenu.

Neka vam svi prozori budu čisti od snega, leda, prljavštine i sl.

Uvek imajte upaljena svetla.

Proverite pneumatike.

NIKAD nemojte voziti u ovakvim uslovima sa aktiviranim tempomatom (kontrolorom brzine)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *