SRBIJA OKOVANA LEDOM: Sneg i mraz do kraja nedelje, ali iznenadiće vas dva SKOKA TEMPERATURE

Božićno jutro u debelom minusu, okovano ledom i visokim snežnim pokrivačem zateklo je stanovnike gotovo svih gradova Srbije budući da je jutarnja temperatura na teritroriji cele zemlje bila čak desetak stepeni ispod nule.

Najhladnije je bilo u okolini Kopaonika gde je zabeleženo -16 stepeni, dok je najtoplije bilo u Negotinu, Sremskoj Mitrovici, Loznici i Somobru gde je živa u podeoku pokazala -3 stepena ispod nule.

Stanovnike prestonice dočekalo je hladno jutro te je zabeležno čak -5 stepeni.

Pored niskih temepratura stanovnike Srbije na Božić zatekli su velika količina snega koji je padao tokom čitavog jučerašnjeg dana, kao i mraz, led i poledica.

vreme

Vremenska prognoza Beograd
Foto: Screenshot/WEATHER2UMBRELLA

Kako je meteorolog Đorđe Đurić izjavio, prvim danom ove nedelje stiže hladnije vreme, a temperatura će se kretati u intervalu od -10 do -4 stepena.

Najveći temperaturni šok zadesiće nas u utorak kada se očekuju najniže temperature od početka ove nove kalendarske godine.

Najjači mraz očekuje se u utorak, sa temperaturom od -12 do -5 stepeni. Lokalno, na jugu i zapadu Srbije, očekuju se temperature i do -15 stepeni pa i niže, dok se u predelima kao što je Sjenica, mogu očekivati temperature do -20. podeoka – rekao je Đurić.

VREME

Vremenska prognoza Srbija
Foto: Screenshot/RHMZ

Naglo otopljenje već u sredu

Sreda je rezervisana za još jedan temperaturni šok budući da će tada doći do naglog otopljenja koje će pratiti kiša i susnežica, a temperatura će se kretati oko nule.

– Jugozapadni vetar pod uticajem ciklona sa Mediterana, omogućiće otopljavanje i povećanje temperature – istakao je Đurić.

Nove padavine

U četvrtak se ponovo očekuju obline padavine, te će većina gradova u Srbiji opet zabeleti, a temperatura će se kretati od -1 do 1 stepen Celzijusa.

Širom teritorije Srbije u petak predviđaju se padavine koje će biti umanjenog inteziteta u odnosu na četvrtak, te će temperatura biti i za stepen niža, pa se očekuje da u najhladnijem delu dana bude zableženo -2 stepena, dok u najtoplijem 1 stepen u plusu.

VREME

Vremenska prognoza Srbije
Foto: Screenshot/RHMZ

Za vikend do 5 stepeni

Srbiju očekuje hladan početak narednog vikenda, sa temperturom koja će doseći čak 8 stepeni ispod nule, koliko se očekuje u Kragujevcu.

Poslednjeg dana ove nedelje očekuje se mali skok temperature, te će najniža dnevna biti samo jedan stepen ispod nule, dok će u najvećem delu zemlje najviša dnevna temperatura biti u plusu, a negde će doći čak i do petog podeoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *