VOZAČI OPREZ, SNIJEG POČEO PADATI, KLIZAV KOLOVOZ: Ali to je tek početak, EVO ŠTA NAS SUTRA ČEKA!

U Bosni i Hercegovini danas je bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod u BiH.

Temperature zraka u 13 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan Sedlo -4, Bihać, Bugojno i Drvar -2, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Sokolac -1, Zenica 0, Banja Luka, Gradačac, Prijedor i Zvornik 1, Tuzla 2, Bijeljina i Brčko 4, Široki Brijeg i Trebinje 6, Mostar 7, Neum 9, Stolac 10 stepeni.

Sutra se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni, a ponegdje i sa kišom koja se može i lediti u dodiru sa tlom, te kišom u Hercegovini.

Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima Bosne. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 cm.

 

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 1 do 5, na planinama do -9, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna temperatura oko 0 stepeni.

Snijeg pada na području zapadne i jugozapadne Bosne, kao i na planinskom prevoju Makljen (Prozor-Gornji Vakuf-Uskoplje) na pojedinim mjestima se zadržava na kolovozu. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. S obzirom da meteorolozi za večeras najavljuju sniježne padavine, napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa atuelnim radovima i izmjenama u režimu saobraćaja izdvajamo: autoput A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, autoput Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

 

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *